https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВредните навици, които увеличават риска от деменция

Вредните навици, които увеличават риска от деменция

Рискът от развитие на деменция нараства значително поради някои често срещани навици, предупредиха психологът Естер Уолтън и експертът по деменция Тим Бийнланд. Специалистите ги изредиха пред изданието „Мирър“.

Пушенето и алкохолът увеличават риска от развитие на деменция, каза Уолтън. Липсата на сън също вреди на когнитивната функция, отбеляза тя. По този начин рискът от развитие на деменция се увеличава с 30% при хора, които получават по-малко от шест часа почивка през нощта.
Като друг рисков фактор Уолтън посочи да живееш сам. Според нея учените са доказали, че социално изолираните хора са изложени на риск да бъдат диагностицирани с деменция по-рано от останалите.

Силният шум увеличава риска от загуба на слуха, което от своя страна увеличава вероятността от развитие на деменция. В същото време слушането на музика в слушалките и постоянното ходене на концерти също са вредни за здравето.

Нездравословната храна, както и прекомерната консумация на кафе, също могат да бъдат една от причините за развитието на сенилна деменция, допълва Бийнланд. Той цитира проучвания, според които тези, които пият повече от шест чаши кафе на ден, са с 53% по-склонни да развият деменция. За да се намали рискът от деменция, Бийнланд препоръчва да се следва средиземноморска диета и да се яде по-малко червено месо.

Физическата активност, различна от контактните спортове, също ще помогне. Експертът обясни, че нараняванията на главата, до които такава активност може да доведе, значително увеличават вероятността от развитие на сенилна деменция.

Експертите също така призоваха за минимизиране на количеството стрес в живота, отказ от дълги часове използване на джаджи и редовно преминаване на медицински прегледи. Това ще помогне за поддържане под контрол на кръвното налягане и други показатели, важни за здравето, включително за психичното здраве.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X