https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕС глоби производителя на бисквитите "Oreo" с 337,5 милиона евро

ЕС глоби производителя на бисквитите “Oreo” с 337,5 милиона евро

Европейският съюз наложи глоба от 337,5 милиона евро (366 милиона долара) на “Монделийз” (Mondelez) – американският производител на захарни изделия, сред които бисквитите “Oreo”( Oreo) и шоколадите “Тоблерон“ (Toblerone), заради ограничаване на продажбите на продукти в рамките на страните от съюза, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

“С днешното решение ние установяваме, че “Монделийз” незаконно е ограничил трансграничните продажби в ЕС. Компаният е направила това, за да поддържа по-високи цени на продуктите си в ущърб на потребителите“, каза еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Санкцията, наложена от Европейската комисия, продължава натиска срещу компании, които налагат териториални ограничения на доставките на дистрибутори и търговци на дребно.

ЕК заяви, че компанията е участвала в антиконкурентни сделки и също така е злоупотребила с господстващото си положение в нарушение на антитръстовите закони на ЕС. Наложената глоба беше намалена с 15 процента, след като “Монделийз” призна за нарушенията.

Според ЕК производителят е ограничил обхвата на пазарите или клиентите, на които седем доставчици на едро могат да препродават продуктите му между 2012 г. и 2019 г., и също така е попречил на 10 изключителни дистрибутори в някои страни от ЕС да отговарят на заявки за продажба от клиенти в други страни от съюза между 2006 г. и 2020 г.

Случаят с ЕС се отнася до исторически, изолирани инциденти, повечето от които са спрени или са били отстранени доста преди разследването на ЕК, обясниха от компанията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X