https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоХотелиери, настанили украински бежанци, излязоха на протест

Хотелиери, настанили украински бежанци, излязоха на протест

В началото на сезона хотелиери в Слънчев бряг излизат на протест. Причината е, че от девет месеца Министерството на туризма не е изплащало средства по хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци.

Някои от хотелиерите твърдят, че имат да получават по 2-3 милиона лева и са застрашени от фалит.

Проблемът не е нов – откакто стартира самата програма има забавяне.

„Програмата се удължава постоянно, ние сме коректни към държавата и продължаваме да работим. Единственият проблем е, че държавата не ни праща. Вече 9 месеца не получаваме средства, просто не издържаме. Трябва да има някакво адекватно заплащане“, коментира един от протестиращите хотелиери и призова премиера и Министерството на туризма за реакции.

„Сбъркана е системата, по която се помага на бежанците. В цяла Западна Европа те са подкрепяни само и единствено ако работят. При нас е обратното – започнат ли работа, те вече не могат да стоят в програмата“, посочи Виолета Галева.

“В Бургаска област настанените бежанци са около 7000, при мен има около 1000 души. Необходимо е в спешен порядък да ни се обърне внимание и да се осъществи плащане. Иначе ще трябва да обясним на тези хора, че трябва да освободят нашите бази, но това не е никак лесен процес”, коментира Елена Андонова.

Министърът на туризма обясни пред bTV, че вчера по спешност са придвижени около 9 милиона лева. Очаква се съвсем скоро те да бъдат по сметките на хотелиерите – те са за месеците от ноември до февруари.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X