https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеДоц. Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш

Доц. Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш

Доц. Кунчев обясни, че всички европейски страни са получили информация след случая с 300 000 заразени и десетки починали при кръвопреливане на пациенти във Великобритания.

„Случилото се е престъпление. Да не изпълниш основни изисквания, и това да доведе до заразяване на стотици и смърт на десетки хора, е професионално престъпление. В България кръвта за преливане, се изследва задължително за няколко заболявания, както и след това се изследва и повторно. Бяха въведени технологии, които улавят и най-малката възможност, ако кръвта е заразена”, каза в ефира на „Събуди се” главният здравен инспектор.

По негови думи коклюшът остава в центъра на събитията. „Пандемията върви с ниски темпове. Няма широко разпространение на заболяването. От 1000 заразени от коклюш, малко над 100 са в болница. Близо 400 бременни жени са се имунизирали през последните дни. Имунизационният календар при децата трябва да се спазва стриктно”, обясни доц. Кунчев. Той допълни, че няма нови случаи на починали, вследствие на коклюш.

Според Кунчев тази година има бум на хора ухапани от кърлежи, но това не означавало, че задължително ще се развие някакво заболяване. „До 24 часа след впиването, е добре кърлежът да бъде изваден”, каза той.

„Има случаи на 120 кърлежа, намерени на ухото на крава. Затова има риск и при хората”, обясни доц. Кунчев и посъветва да се внимава при преминаване в тревисти райони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X