https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноИндийска актриса в български филм взе награда в Кан

Индийска актриса в български филм взе награда в Кан

Индийска актриса от филма на българския режисьор Константин Божанов “Безсрамните” (The Shameless) взе награда в Кан. Анасуя Сенгупта спечели приза за най-добро изпълнение във втория по важност конкурс “Особен поглед”. Новината съобщи самият Божанов във Фейсбук.

Сенгупта е първият индийски актьор изобщо, която печели отличие в досегашните 77 издания на кинофестивала.

Копродукцията между България, Швейцария и Франция и се пребори за награда из между още 14 заглавия. “Безсрамните” е представен като криминална драма. Основната история разказва за забранената любов между две жени от Индия, принудени да се борят срещу консервативните патриархални традиции на обществото, в което живеят.

Филмът е сниман в Непал и Индия, а композитор е Петър Дундаков. Заглавието е реализирано с подкрепата на Националния филмов център. Божанов е познат на българската публика с предишните си филми “Аве” и “И после светлина”, в който играе Бари Киоган, съобщава “Сега”.

За най-добър филм в “Особен поглед” тази година бе обявен “Черното куче” на китайския режисьор Гуан Ху, а наградата на журито е за “Историята на Сюлейман” на Борис Ложкин (Франция). Програмата Un Certain Regard търси предимно млади и неизвестни режисьори, чиито творби са оригинални в своите изразни средства и обновяващи киноезика. В него бе и предишното българско участие – “Жените наистина плачат” през 2021 г. Във филма на Мина Милева и Весела Казакова една от главните роли изпълни Мария Бакалова.

Днес ще бъдат връчени и наградите в основния конкурс за “Златна палма”. Номинираната за “Оскар” Бакалова тази година участва в него: с филма “Стажантът” на Али Абаси.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X