https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИзменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза у нас. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети, пише “Ройтерс”.

България е един от водещите световни производители на ароматно розово масло, което се използва и в козметичната индустрия.

Най-доброто розово масло се произвежда в централната Розова долина, където според историците розите са били култивирани като култури още от древна Тракия през 5-ти до 3-ти век пр. н. е.

Първата фабрика за масло е открита през 1820 г. в град Казанлък.

Процесът на производство на произвежданите в България от 2 до 3,5 тона розово масло годишно не е лесен. За един грам розово масло са нужни повече от 1000 розови листенца, които се берат ръка рано сутрин, тъй като съдържанието на етерично масло е най-високо около 7 сутринта.

Венчелистчетата се използват и за продукти, включително розова вода, розово сладко, розов чай ​​и дори розова ракия.

Качеството на венчелистчетата и маслото е силно зависимо от метеорологичните условия, като комбинацията от топлина и влажност е решаваща.

Заради неотдавнашната мека зима и много топъл март розите започнаха да цъфтят по-рано тази година.

Според учените изменението на климата през последните десетилетия е накарало растенията да започнатда цъфтят седмици по-рано от преди.

„Проверихме нашия архив от 1987 г. и установихме, че активният, масов цъфтеж на розовите храсти е между 10 и 20 юни. А ние днес имаме рози, които започват да цъфтят месец по-рано“, казва пред медията Валентин Казанджиев, агрометеоролог в Националния Институт по метеорология и хидрология в София.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X