https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноНай-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се нарича King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м площ.

Нищо в този проект не е обичайно. Едва ли има друга ботаническа градина в пустиня, но тази е точно извън Рияд. Нещо повече, целта й е да се превърне в световен водещ център за изучаване на климатичните промени. Но най-вече – градините, разпростиращи се върху площ от 10 хектара, ще пресъздават 400 млн. години еволюция на растителния свят на Земята.

Амбициите на принца са KAIG да посреща по над 3 млн. посетители годишно, за да бие по всички параметри градините в Кю, Лондон и Сингапур.

Централната част на проекта е куполната сграда с 90 000 кв. м площ, оформена като два взаимосвързани полумесеца. Всеки един от тях ще позволява на посетителите да пътуват във времето и да преживеят промените в растителния свят и ландшафта, настъпили на мястото, където ще бъдат създадени градините.

Те ще бъдат представени като времева линия, която води посетителя през различни ботанически епохи. Освен плодотворните периоди от юра и креда, градините ще обхващат девонска ера, последвана от карбон ера, кайнозойски период и по-късните палеоботанични периоди.

Последната затворена градина е Градината на изборите, образователно пространство, което изследва и обяснява как начинът на живот и индустриалните избори, които правим днес, могат да променят пейзажа по различни начини за бъдещите поколения.

Друг от акцентите ще е Градината на пеперудите, пространство, в което посетителите ще могат да се разходят сред разнообразие от пеперуди. Тази градина не само ще добавя магическа нотка към изживяването, но също така ще служи като образователен инструмент, демонстриращ важността на биоразнообразието и деликатния баланс на екосистемите.

Целият проект ще се захранва със слънчева енергия, водата ще се рециклира и голяма част от естествените материали на обекта, като скали, чакъл и почва, ще бъдат използвани в строителството.

В седемте тематични градини ще има над 1400 вида растения. Проектът трябва да бъде отворен за посетители през есента на 2025 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X