https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноПреди 20 г. официално е открит Паркът за реадаптация на танцуващи мечки...

Преди 20 г. официално е открит Паркът за реадаптация на танцуващи мечки край Белица

Преди 20 години e официалната церемония за откриването на Парка за реадаптация на танцуващи мечки край Белица -най-големият парк за танцуващи мечки в Европа. Паркът е разположен на площ от 12 хектара в Южна Рила на надморска височина 1345 метра и цели връщането към естествен начин на живот и пълно реадаптиране на танцуващите мечки.

Изграден е със средства на фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо” и община Белица и с помощта на експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка. За мечките са обособени сектори с бърлоги, водни басейни за къпане и други удобства. Част от парка е открита на 17 ноември 2000 г. в местността Адрианов чарк край Белица, а през 2002 г. започва разширението му.

Танцуващите мечки са били популярна атракция из градските улици в Източна Европа през 20-и век, посочват на сайта си от „Четири лапи“. Това най-често били хванати от дивата природа млади мечета и отглеждани в плен, често оковани с вериги и принуждавани да изпълняват различни трикове и номера за забава на публиката. Тази жестока „дресировка” е забранена със закон в България през 1998 година.

В деня на официалното откриване на разширения парк там живеят 13 мечки. Боби, Стефан, Добри и Гошо са имената на четиримата представители на силния пол, женските са девет – Калинка, Малинка, Надка, Стефка, Виолета, Лета, Цвета, Изаура и Дана. Най-младата е 7-годишната Дана, най-възрастната е Изаура, която е на 25 години. Първите обитатели са мечките Малина, Стефан и Калина. През 2007 г. екипът спасява и последната танцуваща мечка в България, а през 2022 г. паркът се преименува в Парк за мечки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X