https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Постигането на високо ниво на сигурност може да стане само с...

Радев: Постигането на високо ниво на сигурност може да стане само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО

Справянето с предизвикателствата към сигурността ни може да стане само с обединените усилия на НАТО и ЕС. Това заяви президентът Румен Радев. Той и министърът на отбраната откриха в Пловдив Международното военно изложение „Хемус 2024”.

Радев заяви още, че България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на НАТО. Държавният глава каза, че очаква скоро да види на въоръжение в Българската армия различни видове дронове за наблюдение, за разузнаване, за поразяване на различни цели, както и антидрон системи и системи за киберотбрана.

По-късно днес се очаква да бъде подписано споразумение между българската държава и американската компания, производител на F-16, за логистичното обезпечаване и поддръжката на изтребителите, които очакваме да получим съвсем скоро.

“Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови и непознати предизвикателства. Убеден съм, че справянето с тези предизвикателства и постигането на високо ниво на сигурност може да стане само с обединяване на усилията на страните от ЕС и НАТО и на нашите партньори”, заяви Радев.

Връщането на високоинтензивен международен конфликт на територията на Европа изправи пред изпитание готовността ни за отбрана и ни показа колко важно е да се вземат навременни решения за изграждането и поддържането на адекватни на съвременните рискове отбранителни способности на въоръжените ни сили”, заяви Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X