https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Зелената сделка е прекрасна крайна цел, но по-скоро е процес

Радев: Зелената сделка е прекрасна крайна цел, но по-скоро е процес

Нашето отношение към природата е олицетворение на отношението към собственото ни бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Университетската ботаническа градина на Балчик, заедно със съпругата си Десислава Радева, взе участие в отбелязването на Световния ден на околната среда.

Той се отбелязва от 1973 г. и има за цел да постави фокус и да насърчи инициативи и усилия, свързани с опазването на природата. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е „Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята.“

В приветственото си слово президентът Радев подчерта, че човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата.

„България има невероятна природа и най-малкото, което можем да направим, е да я опазим от замърсяване“, каза президентът Радев. Държавният глава напомни също така, че природните ресурси на планетата са ограничени и това изисква много по-внимателно отношение към тяхното използване.

В отговор на журналистически въпрос след събитието за начините, по които се провежда т.нар. зелена сделка, Румен Радев подчерта, че съхраняването на природата е от изключително значение за бъдещите поколения, но не по-малко важно е преходът към зелена икономика и интегрирането на зелени политики да не бъде за сметка на стандарта на живот на гражданите. „Да вървим към климатична неутралност със скорост, която можем да си позволим“, призова още държавният глава.

„Въпросът е по какъв път ще вървим, така че да опазим нашата природа чиста, наистина децата ни да живеят в една прекрасна околна среда. Но е много важно, и аз съм го отстоявал винаги на Съвета на Европейския съюз – пътят, по който ще достигнем до там, защото в същото време ние не трябва да губим конкурентоспособност, не трябва заради някакви такива инициативи да се понижава жизнения стандарт на населението. И също така трябва да има устойчивост на професионалната заетост на хората, това е изключително важно. Така че Зелената сделка за мен е баланс. Хем наистина да вървим към климатична неутралност, но не и на всяка цена, не и на скорост, на която не можем си позволим и не можем да се справим“, каза още Радев.

С почистване на замърсени терени и засаждане на растения отбелязваме днес Световния ден на околната среда

В събитието взеха участие министърът на околната среда и водите Петър Димитров, министърът на образованието проф. Галин Цоков, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, кметът на Балчик Николай Ангелов, представители на изпълнителната и местните власти и ученици от региона.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X