https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиСРП протестира решението на съда да не отнема колата на Нойзи

СРП протестира решението на съда да не отнема колата на Нойзи

Софийска районна прокуратура протестира решението на Районния съд в София. По-рано днес стана ясно, че автомобилът на Ивайло Цветков-Нойзи няма да бъде отнета в полза на държавата. Той беше заловен на 17 ноември миналата година да кара по Околовръстния път в София в нетрезво състояние.

Сред мотивите на решението на Софийски районен съд е тълкуване на Конституцията и обявяване на Наказателния кодекс за противоконституционен в частта относно отнемането на автомобила, каза Николай Николаев, говорител на Софийска районна прокуратура.

СРП е изненадана от това решение, тъй като преобръща съдебната практика. Оценяваме усилията на съда да бъде смел и отстоява вътрешното си убеждение. Но според нас това решение е неправилно. Поради това го протестираме, посочи Николаев.

КС не се е произнесъл. Сезирането не е обявено за допустимо. Наше становище районен съд не би могъл да осъществи такъв инцидентен контрол. Действащият конституционен режим предвижда концентриран контрол. Това означава, че само един съд може да обяви закона за противоконституционен – Конституционния съд. Ако всеки съд обявява закони за противоконституционни би настанала анархия. Според нас това решение не е правилно, затова го обръщаме към Софийски градски съд, каза още той.

Припомняме, че през март Цветков получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол. Той беше заловен на 17 ноември миналата година да кара по Околовръстния път в София в нетрезво състояние.

При тест с дрегер беше отчетена проба от 2,12 промила алкохол. Кръвният тест показа наличието на 2,52 промила. След задържането му Ивайло Цветков беше освободен срещу гаранция от 15 000 лева.

Постановената му условна присъда бе постигната след споразумение с прокуратурата, с което на журналиста се налага наказание от 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

То предвижда още, че му се отнема шофьорската книжка за една година и два месеца, а колата му се конфискува в полза на държавата.

На предходното заседание през май Нойзи и адвокатът му не се явиха в Софийският районен съд, за което му беше наложена глоба в размер на 500 лева. Обвинението ще обжалва решението на съдебния състав.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X