https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниАрмията свали четири тела и 11 тона боклук от Еверест

Армията свали четири тела и 11 тона боклук от Еверест

Непалски войници са свалили четири тела и един скелет от връх Еверест и съседните върхове Лхотце и Нупце по време на операция за почистване, предаде ДПА, като се позова на армията на страната.

Тя съобщи, че от април са събрани общо 11 тона боклук.

Със своите 8849 метра връх Еверест е най-високият връх на Земята. Той обаче си е спечелил и печалното прозвище на най-високото сметище на света. Тонове скъсани палатки и дрехи, опаковки от храни, котлони, празни шишета, алуминиеви консерви и кислородни бутилки са изоставени в планината от алпинисти.

Отпадъци и десетки трупове също се виждат по пътя към Еверест, като някои трупове дори служат като своеобразни ориентири при изкачването на върха, отбелязва ДПА.

Когато някой умре в планината, то починалите често просто биват оставяни там. Това е така, защото прибирането на замръзнал вкочанен труп е не само трудно, но и скъпо, като според американския алпинист и блогър Алън Арнет това струва между 30 хиляди и 60 хиляди евро.

В повечето случаи се изпраща екип от шест до десет шерпи с кислородни бутилки и хеликоптер извозва тялото. Има обаче и някои семейства, които решават да оставят покойните си роднини там заради любовта на загиналите към планината, посочва ДПА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X