https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕС обмисля допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили

ЕС обмисля допълнителни мита върху вноса на китайски електрически автомобили

Европейският съюз обяви, че може да въведе мита върху вноса на китайски електрически автомобили в опит да пребори конкуренцията. Допълнителните мита ще са с размер до 25% от вноса и може да влязат в сила от следващия месец.

Решението е резултат от разследване за субсидиране от китайската държава на производството на електромобили, в резултат на което цените им са далеч по-ниски от произведените на запад.

Ако бъдат въведени мита, това ще доведе до събиране на над 2 милиарда евро годишна за европейския бюджет. Търсенето на произведените в Китай електромобили се повиши през последните години заради по-ниските цени.

Китай е изнесъл електрически автомобили на стойност 10 млрд. евро за ЕС през 2023 г., удвоявайки пазарния си дял миналата година до 8%. ЕК очаква китайските електромобили да заемат 15% пазарен дял в съюза през следващата година.

С новата мярка европейските мита за китайските електромобили стават общо 35 на сто, което е доста по-малко от наложените 100-процентови мита от Съединените щати.

В подкрепа на мярката се обявяват Франция и Испания, а Швеция, Унгария и Германия не одобряват с аргумента, че това ще доведе до “скъпа” търговска война с Пекин.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X