https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОткриха 14 сандъка с гранати и противопехотни мини в подземие на сградата...

Откриха 14 сандъка с гранати и противопехотни мини в подземие на сградата на Община Чирпан

Служители на Община Чирпан са открили 14 сандъка с учебни ръчни гранати и противопехотни мини в подземие на общинската сграда.

Това каза пред журналисти кметът Ивайло Крачолов. Той посочи, че според номерата на сандъците, боеприпасите са българско производство от 1976 до 1980 година.

Той добави, че сандъците са намерени при почистване на подземия в сградата на администрацията, в помещения, в които не е имало достъп в последните няколко десетилетия.

“Тъй като ни предстои голям ремонт за енергийна ефективност на сградата, трябва да има достъп навсякъде за изпълнителите. Служители на Общината се натъкват на заключено помещение.

След като са стигнали до него, са го отворили и са установили наличието на боеприпаси”, разказа Крачолов. Той посочи, че са открити и папки от времето на действие на
Организация за съдействие на отбраната, която е функционирала преди 1989 година.

“В момента тече проверка, която ще констатира каква е причината да са тук. Партидните номера на сандъците обозначават време на производство 1980-1976 година. Ще се констатира по партидни номера кога и как са предадени и защо са тук”, посочи той.

Кметът обясни, че е уведомен веднага и е действано по протокол. „Уведомихме Районното полицейско управление, Областна дирекция на МВР и Областният управител и Министерство на отбраната“, заяви Крачолов. Той изказа благодарност към военното министерство, което е действало бързо.

„Дойде специализирано подразделение на Министерство на отбраната, което констатира и описа намереното“, добави кметът.

Припомня, че сигнал за намерени боеприпаси е подаден в 11:40 часа. Работещите в сградата на Община Чирпан бяха евакуирани. Администрацията възобнови работа в 16:00 часа.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X