https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

Радев: Въвеждането на безпилотните системи в Българската армия е изискване на бъдещето

Днес е исторически ден, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, след като наблюдава състезание по управление на безпилотни летателни апарати в учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе” в Казанлък. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Държавният глава припомни, че на срещите си с ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили последователно е призовавал за въвеждането на такива системи в Българската армия. Във връзка с това президентската институция организира миналата година конференция на тази тема, с привличане на представители на Комисията по отбрана от 49-то Народно събрание, Министерството на отбраната, на видовете въоръжени сили, българската отбранителна индустрия и наука.

Президентът открои значението на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде пример с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа. По думите му без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция. „Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери”, подчерта държавният глава и изрази удовлетворение, че във Въоръжените ни сили най-сетне започват да се подготвят хора, които да управляват тези системи.

Румен Радев подчерта и необходимостта от промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Държавният глава изтъкна положителния ефект от разширената подготовката в българските висши военни училища и призова за изграждането на национален център, където да се подготвят оператори на дронове, като приветства първите стъпки и усилията в тази насока, които вече дават практически резултати.

„Това, за което настоявах отдавна, започна да се случва”, посочи президентът и добави, че макар големите и скъпи проекти за модернизацията на Българската армия, като закупуването на изтребители, кораби и бойни машини за пехотата, да са жизненоважни, с много по-малко средства могат да бъдат постигнати сериозни способности. „Убеден съм, че с потенциала, който видяхме днес, ще наваксаме изоставането”, каза още Румен Радев.

Държавният глава поздрави всички, допринесли за организацията на състезанието по управление на безпилотни летателни апарати, както и военнослужещите, показали завидни умения по време на надпреварата. Състезанието се проведе в два етапа – „Майсторско пилотиране” и „Разузнаване и ориентиране”, като участие взеха девет отбора от Стара Загора, Карлово, Благоевград, Плевен и Смолян. След края на надпреварата президентът връчи наградата на отбора победител в състезанието – 101-ви алпийски полк – Смолян.

В отговор на журналистически въпрос след събитието Румен Радев заяви, че очаква от политическите партии да преминат от изявления към диалог помежду си. „От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме”, посочи президентът и отбеляза, че ще обяви кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание в понеделник.

В рамките на събитието в учебен център “Тюлбе” пред държавния глава представители на българската отбранителна индустрия демонстрираха бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи. Президентът бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X