https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиРазбиха престъпна група за измами с кредити, сред заловените е и кмет...

Разбиха престъпна група за измами с кредити, сред заловените е и кмет на варненско село

Четирима мъже, сред които и кмет на варненско село, са задържани при специализирана операция на ГДБОП във Варна, съобщиха от МВР.

Акцията е реализирана под ръководството на прокуратурата на 9 юли.

Действията са предприети в рамките на разследване за участие в сговор за извършване на измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез хора с нисък социален статус.

Установено е, че престъпната дейност е извършвана в периода от началото на 2019 г. до края на 2023 г. в село Старо Оряхово.

Чрез свързани търговски дружества тримата са поставили под контрол почти всяка икономическа активност в района – ресторанти, вендинг машини, предоставянето на бързи кредити срещу лихва, строителство и изпълнение на проекти.

Контролирани от обвиняемите хора с нисък социален статус са собственици и управители на някои от дружествата, а други са били принуждавани да теглят потребителски кредити, фактически усвоявани от организаторите на сговора.

Събрани са данни, че спрямо тях са налагани отношения на страх и подчинение, принуда, унижения и физическо насилие.

При извършените действия по разследването на територията на Старо Оряхово и на Варна са претърсени три адреса, иззети са шест мобилни телефона, различна валута на стойност около 80 000 лева, огнестрелно оръжие, техника и документи, които имат отношение към осъществяваната дейност.

В качеството си на обвиняеми за участие в организирана престъпна група са привлечени трима мъже – на 34, 59 и на 67 години. По отношение на най-младия е предявено и обвинение за осъществена принуда. Тримата са задържани за 72 часа.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X