https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ Русе измериха 37 градуса на сянка

В Русе измериха 37 градуса на сянка

Измерени са 37,4 градуса на сянка в Русе в 15:00 часа днес, съобщиха от дежурната хидрометеорологична станция в града.

Най-горещо на 10 юли е било през 2007 г. – 40 градуса, а най-студено – през 1998 г., когато термометърът е отчел 11,9 градуса. Абсолютният максимум за месеца е 44 градуса, които са измерени на 26 юли 2000 година.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе доктор Иванка Мариновасъобщи, че освен за случая по време на официалната церемония за началото на ремонта на Дунав мост няма други сигнали за почувствали се зле от жегите русенци.

От лечебните заведения „Медика“ в града съобщиха, че за трета поредна година ще организират кампанията „С отговорност към горещините“. Между 12 и 18 юли в шест области кардиолози и съдови хирурзи ще консултират безплатно желаещите как да предпазят сърдечносъдовата си система от опасните последствия на високите температури в дните, наречени според народната традиция „горещници“.

От лечебните заведения уточниха, че обичайно жегите понижават кръвното налягане, защото топлината разширява кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвообращението и хората започват да се чувстват отпаднали. На тези с ниско кръвно може да им се вие свят, а хипертониците, които пият медикаменти за намаляване на кръвното, може дори да колабират. Затова в горещите дни трябва да намалят дозата си, но под контрола на лекар.

В изнесените пунктове по време на кампанията, по график в градовете Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово, на посетителите ще се измерва кръвното налягане. Минувачите ще получат безплатно и бутилка минерална вода, за да им се напомни колко е важно да се приемат достатъчно течности през лятото.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X