https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНад 63% ръст на пожарите в Русенско

Над 63% ръст на пожарите в Русенско

Област Русе се сблъсква с драматичен ръст на пожарите през последните месеци. Данни, представени на среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов и заместника му Георги Георгиев, показват, че от 1 юни до 19 юли тази година са регистрирани 185 пожара, което е над 63% увеличение спрямо същия период на 2023 г., когато пожарите са били 113.

Срещата, проведена във връзка с повишения риск от пожари заради екстремно високите летни температури, събра на едно място ръководствата на ключови институции. Сред присъстващите бяха директорът на Областната дирекция на МВР – Русе, старши комисар Пламен Първанов, комисар Светослав Войчев от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, инж. Огнян Савянов от Регионалната дирекция по горите, както и експерти от съответните държавни структури и Областната дирекция по земеделие.

Областният управител Драганов подчерта значимостта на адекватната превенция и бързата реакция при възникване на кризи. „Обстановката в цялата страна е усложнена. Трябва да сме подготвени да реагираме адекватно при възникването на кризисна ситуация в региона“, заяви той. Драганов също така акцентира на необходимостта от изготвяне на ясен алгоритъм за действие при мащабни бедствия, което значително ще намали времето за реакция.

Основната причина за възникването на пожарите остава небрежността при боравене с огън на открито. Общо 119 пожара или 64% от всички възникнали огнища през настоящия период са поради тази причина. През същия период на миналата година, поради същата причина, са възникнали 65 пожара, което е 58% от всички пожари тогава.

Влиянието на нерегламентираните сметища и растителните отпадъци
Драганов обръща особено внимание на необходимостта от справяне с нерегламентираните сметища и натрупването на растителни отпадъци в близост до домовете на хората. Именно тези фактори благоприятстват за бързото разпространение на огъня в населените места. Според него, кметовете трябва да се фокусират върху премахването на тези опасности, както и върху създаването на милиризовани защитни ивици около обработваемите полета в землищата на населените места.

Данните сочат, че от началото на юни до 19 юли на територията на област Русе са се случили 281 произшествия. За същия период през 2023 г. те са били 189, което е ръст с близо 49%. В тази бройка са включени не само пожарите, но и реакциите при аварии, инциденти с опасни вещества, катастрофи с транспортни средства и техническа помощ. Въпреки увеличението, процентното съотношение на пожарите с преки материални загуби е намаляло от 32.7% през 2023 г. на 23% тази година.

Следващата седмица предстои нова среща с кметовете и държавните институции, на която подробно ще бъдат разгледани мерки за превенция на пожарите. Целта е да се координират усилията и да се изготвят конкретни действия за минимизиране на риска от възникване на пожари и бързото им овладяване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X