https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаОбщина Бяла готви грандиозен спектакъл за откриването на моста и новия Експо...

Община Бяла готви грандиозен спектакъл за откриването на моста и новия Експо център

На 23 август с участието на гайдари и Русенска филхармония, завършвайки със зрелищен мапинг с визуални картини по моста ще бъде открит реставрираният мост на Колю Фичето в Бяла, както и новоизграденият музей, който ще се казва Експо център „Уста Колю Фичето“. На 24 август ще има концерт на Дара, а специален гост ще бъде футболната легенда Христо Стоичков.

Новият Експо център „Уста Колю Фичето“ ще посреща туристите с 3D фигура на майстор Колю Фичето, който ще произнася приветствие към гостите. Това е една от многобройните атракции, които ще радват посетителите на обекта, изграден по проект на Община Бяла, заедно с консервацията и реставрацията на емблематичния мост, съобщи кметът Димитър Славов.

В музейната част най-любопитни са сцените с восъчни фигури, показващи процеса по изграждането на моста и срещата на майстора с Мидхат паша.

Реставрацията на моста на Колю Фичето предизвика полярни реакции, което огорчава кмета Димитър Славов. Той припомни, че през годините е имало многобройни призиви за мерки поради разрушаването на националния паметник на културата. В направената дарителска сметка за година са се събрали едва 6-7 хил. лв., а държавата също не е могла да помогне. С отварянето на Оперативната програма „Региони в растеж“ обаче се появи възможност за европейско финансиране. „Тя е само за областните центрове, където ние не сме допустими, но има изключение, че може да се кандидатства с ценен национален паметник. И ние успяхме – от цяла Северна България само два проекта – синагогата във Видин и ние, които не са на областни центрове“, уточни Славов. Първоначално проектът е за 9,5 млн.лв., но впоследствие се наложи близо година да се чакат 15% индексация от МРРБ. Общинският съвет осигури още 11% чрез кандидатстване пред Фонда за градско развитие. Кметът признава, че в един момент са го съветвали да се откаже, но той не го е направил и днес резултатът е налице.

Мостът е бил с увредена отводнителна система и нарушена линия. Освен реставрацията е възстановен габаритът му с широчина от 9 метра. Положена е настилка от цепен камък, както е бил при изграждането – с калдъръм. Изграждането на посетителския център, който вече се нарича Експо център „Уста Колю Фичето“, е изискване на програмата. Трябва не само да се възстанови обектът, а да се превърне в атракцион, а само с един мост това не може да стане. Затова ще има музейна част, площи за туристи, две тераси и ресторант. Вече са назначени 15-16 души персонал. Радостно е, че отварянето на нови работни места връща беленчани в родния им град. Ще има изложени и четири макета на най-известните творби на Колю Фичето.

Осигурен е паркинг и обособено културно пространство на открито, за което отсега има запитвания за фолклорни събития, рок и кулинарни фестивали и пленери на скулптори, пише “Дарик”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X