https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЦИК представя бюлетината за изборите на 27 октомври

ЦИК представя бюлетината за изборите на 27 октомври

Заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева дада редовен брифинг. Тя представи бюлетината за парламентарните избори на 27 октомври и съобщи някои важни дати.

“Най-дългата бюлетина ще бъде с 28 кандидати, тя ще използвана за гласуване бъде извън страната. В 23 МИР има най-много преференции, следователно бюлетината е с най-много кръгчета”, обясни Матева.

Гласуването с машини ще става по досегашния начин – с предоставяне на карта. “До 12 октомври избирателите с настоящ адрес, различен от постоянния, следва да подадат заявление за включване в списъка за настоящ адрес. В същия ден гласоподавателите с трайни увреждания могат да бъдат записани за гласуване с подвижна избирателна комисия”, каза още тя.

“Днес изтичат няколко срока – българите, които живеят извън страната или тези, които ще бъдат зад граница в деня на вота, могат да подадат изявление – през уебстраницата на ЦИК или писмено до дипломатическите консулства. 28 000 заявления са подадени до днес. До 1 октомври се подават заявления за участие в секционни комисии. РИК трябва да назначи съставите на СИК. До втори октомври представителите на партии, които желаят да участват в удостоверяването на машините, могат да заявят участие”, разкри заместник-председателят на ЦИК.

“На 30 септември ЦИК предостави 10 машини, с които да бъде направено удостоверяване на съответствието на устройствата. До 4 октомври дипломатическите представителства трябва да изпратят предложения за местата, в които ще се образуват секции в чужбина. В началото на следващата седмица ще се проведат консултациите за съставите на СИК извън България”, допълни Матева.

От полунощ на 27 септември България официално е в предизборна кампания. Тя продължава до 25 октомври, а денят преди вота по закон е определен за ден за размисъл. Изборите са насрочени за 27 октомври, като това ще са седмите поредни от началото на политическата криза.

В битката за 51-ото Народно събрание влизат 19 партии и 9 коалиции. Те ще се борят за вота на над 6 милиона и половина българи. Общо Централната избирателна комисия ще разкрие близо 12 хиляди секции у нас, като и този път в секциите с над 300 избиратели ще се гласува и с машина.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X