https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЦИК показа бюлетината за изборите през октомври

ЦИК показа бюлетината за изборите през октомври

Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов и Росица Матева показаха електронната и хариената бюлетина, с която избирателите ще гласуват на 2-ри октомври.

“Вече се работи по инсталиране на демо версията на машините за пробно гласуване и на 10 септември всички те ще бъдат доставени в съответните населени места”, каза Росица Матева.

Хартиените бюлетини за гласуване в страната и в чужбина са различни, тъй като в тази за изборите зад граница няма опция за преференциален вот. И в двете липсва номер 21, тъй като за една от партиите – ЕНП, регистрирани в ЦИК, едва след тегленето на жребия, стана ясно, че няма регистрирани листи с кандидат-депутати.

При гласуването с машина, след посочване на желаната партия или коалиция и съответен кандидат, на екрана се появява бутон с надпис “Преглед”. Ако гласоподавателят види, че изборът му е правилен, натиска бутона “Гласувай”. Ако пък иска да промени нещо, натиска бутона “Назад”.

Всяка машина се затваря с пломба с уникален номер. На членовете на СИК ще бъдат предоставени и резервни пломби. Флаш паметта за запис на гласовете също е запечатана с пломба.

Договорът за доставката и поддръжката на машините със “Сиела норма” все още не е подписан официално, но фирмата вече е избрана за изпълнител на обществената поръчка. Във всички секции с над 350 избиратели ще има по две машини. Около 3000 човека ще отговарят за поддръжката на устройствата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X