https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортДраконовски мерки за сигурност в европейския футбол

Драконовски мерки за сигурност в европейския футбол

10 години ЦСКА почака, за да се класира отново за груповата фаза на Лига Европа. Стори го в годината, в която COVID-19 промени реалността ни, промени футбола и начина, по който най-великата игра свързва хората.

В група с ЧФР Клуж, “Рома” и Йънг Бойс”, “червените” гостуват в Румъния, която въведе карантина за много държави, в силно засегнатата от вируса Италия, и в Швейцария.

За алпийската страна “армейците” заминаха на 04.11 – деня, в който бяха отчетени над 10 000 случая на коронавирус. Противоепидемичните мерки, наложени от УЕФА за всички международни мачове, са безпрецедентни. И започват още от България.

Вече се превръща в навик на футболистите да слагат маски на лицата си веднага, след като слязат от автобуса на всички обществени места. А играчите се справят с нетипичната ситуация с шеги и закачки помежду си.

Пътуването е подсигурено от УЕФА, а в самолета всички – играчи, щаб, делегация и журналисти са минали задължителни тестове за коронавирус. Дори и при негативен тест, но със симптоми на настинка, някои остават в София, за да се сведе рискът до минимум.

В държавата-домакин отборите, участващи в европейските клубни турнири на УЕФА имат осигурен зелен коридор. Гостуващите отбори в европейските клубни турнири почти нямат досег с местното население. Дори багажите им се извозват навън, за да не се засичат те с другите пътници на летището.

“Понякога е доста трудно да се съобразяваме с всички правила. Всеки от нас има свои навици и лични неща, които иска да свърши. А когато сме ограничени толкова, много е сложно да свикнем бързо и да се придържаме към всички ограничения.”, коментира нападателят на българския тим Али Соу.

Единственото, което тимът на ЦСКА ще види от Берн е стадионът на “Йънг Бойс”. Но и там органиченията са налице. Заради пандемията УЕФА изготви специален протокол, описващ в детайл всички мерки срещу разпространението на коронавирус. Според него, местното законодателство на странат- домакин е с приоритет, но правилата на европейската футболна централа са не по-малко строги. Важат за всички, без изключения, съобщи bTV.

Преди влизане на стадиона преди мача абсолютно всеки журналист и всеки посетител попълва декларация, че няма никакви симптоми. Че фенове по трибуните няма, вече е ясно. Но освен това – съоръжението е разграфено на зони, до повечето от които достъпът без отрицателен тест за коронавирус е забранен.

Всички представители на медиите също се съобразяват със специални правила, а за репортерите – маските могат да бъдат свалени само и единствено пред камера.

Саймън Келър е част от клубната телевизия на Йънг Бойс. Споделя ни, че ситуацията в Швейцария става все по-притеснителна, а здравната система и там е пред колапс. Разказва ни и как неговата работа се е променила.

“Откакто вълната от коронавирус ни удари, аз лично почти не съм разговарял с футболистите. Имаме много кратки времеви прозорци, в които можем да проведем бързо интервю, но след това те веднага се прибират. Много по-трудна е истинската комуникация между нас като телевизионен екип на “Йънг Бойс” и отбора и щаба.”, коментира Саймън Келър.

Ако залата за пресконференции е по-малка, не се допускат повече от 5-ма телевизионни оператори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X