https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоСпортБългария с четирима щангисти на първата онлайн Световна купа

България с четирима щангисти на първата онлайн Световна купа

България с четирима щангисти на първата онлайн Световна купа

Първите в историята онлайн международни състезания по вдигане на тежести стартират тази сряда с участието на четирима българи. Световното първенство за младежи, на което домакин трябваше да бъде Перу, в момента няма как да се проведе поради глобалната пандемия, но пък ще се състои по интернет от 11 до 18 ноември под името Световна купа.

От България в турнира за Световната купа Перу 2020 са записани четирима представители. Това са Христо Кошерски от Кнежа (категория до 73 кг), Карлос Насар от Червен бряг (до 81 кг), Георги Йочев от Асеновград (до 89 кг) и Николай Стоичков от Пловдив (до 96 кг), съобщиха за БНР от БФВТ.

В момента се провеждат последните тестове за изпитанието, което ще бъде голямо предизвикателство, както за 13-17-годишни млади таланти из цялата планета, така и за IТ специалистите, реферите и официалните лица от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

“Това ще бъде първото интернет състезание в щангите, с него се започва нещо напълно ново, непознато, което ще бъде изпробвано като възможност за изява в условията на световна пандемия, за да се направи така, че състезанията и тренировките в така популярното по планетата вдигане на тежести да не спират”, заявиха от световната централа.

За тази цел се въвеждат модифицирани правила за международните състезания по щанги онлайн. Изискванията са за силен интернет и камера с добра резолюция, поставена на 3-4 метра от състезателя, така че да се вижда в цял ръст с вдигната щанга. Ако видео връзката прекъсне по някаква причина, реферите обявяват опита за невалиден.

Карлос Насар ще вдига в категория до 81 кг.

Карлос Насар ще вдига в категория до 81 кг.

 

Мястото, където отделен състезател ще провежда опитите си, може да бъде в гараж, тераса, градина, където е позволено да се вдигат щанги, или в тренировъчна зала, национален център, гимнастически салон или фитнес, се съобщава в поканата от IWT.

Конкретно в турнира за Световната купа Перу 2020 може да участва по един състезател от нация в категория с отговаряща на световните стандарти заявка. За всеки се изисква копие от паспорт, мейл и обозначено място на състезанието. Меренето на теглото отново е два часа преди съответната категория, то ще се излъчва и записва от същата състезателна камера, като се разчита на коректността на съответния участник.

Правилата са в съответствие с Правилника на IWF, но с няколко съществени изключения относно подиумите, реда на вдигане и сигнала за оставащо време до края на опита. В онлайн турнира няма да има подиуми и сигнали. Организаторите приканват всички участници, техните треньори и ръководители да спазват правилата и да осигуряват ясна визия и комуникация относно опитите на състезателите, без нарушаване на етичните изисквания на Международната федерация

Много е важно да се знае, че щангистите сами преценяват дали техният опит е добър според Правилника и сами решават кога да го завършат като пуснат щангата. С други думи тук няма да се чакат рефери да дадат сигнал относно редовността на опита, но съдии ще следят за това онлайн. Дисковете на щангите трябва да са с уеднаквени цветове и тежести.

Тъй като правилата не са стриктни, няма да се признават резултати и рекорди в ранглистите. Всички трябва да се преминали онлайн курса на УАДА.

Съществена разлика в онлайн турнирите ще бъде това, че при тях всички състезатели се редуват в опитите си – първо правят първите си опити, после един след друг вторите вдигания и накрая, пак поред – третите, последни в отделното движение, независимо от разликата в тежестите. Промени в заявките се приемат до 30 секунди преди реда на съответния състезател.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X