https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортЕмили Харингтън - първата жена, изкачила свободно Ел Капитан за ден

Емили Харингтън – първата жена, изкачила свободно Ел Капитан за ден

Скалната алпинистка Емили Харингтън стана първата жена и едва четвъртият човек, успяла да изкачи свободно маршрута “Голдън Гейт” на 915-метровата гранитна стена Ел Капитан в националния парк Йосемити в рамките на един ден

Подвигът се случва близо една година, след като Харингтън беше хоспитализиранa с наранявания след страшно падане от Ел Капитан, пише CBS News.

Докато по-голямата част от света беше фокусиран върху резултатите от президентските избори в САЩ, 34-годишната Харингтън започна да изкачва Ел Капитан, пише “Сан Франциско Кроникъл”.

Тя достигна до най-горната точка на скалното образувание след катерене, продължило 21 часа, 13 минути и 51 секунди.

По-късно Харингтън публикува съобщение и снимки в Инстаграм профила си, за да отбележи великолепното постижение.

“Никога не съм вярвала, че всъщност мога да изкача свободно Ел Капитан в рамките на един ден. Това не ми изглеждаше реалистична цел”, пише тя.“Невъзможните мечти ни предизвикват да се издигнем над това кои сме в момента и да видим дали можем да станем по-добри версии на себе си”, допълва Харингтън.

Само трима души досега – всичките мъже – са успели да завършат успешно свободното изкачване на този маршрут за един ден. Свободните катерачи използват въжета, които да ги хванат, ако паднат, но не и да им помогнат да се изкачват нагоре.

Ел Капитан е едно от най-известните места за катерене в света. От десетилетия насам скалното образувание в националния парк Йосемити е същински полигон за трениране на най-добрите алпинисти, като мнозина го смятат за родното място на модерното скално катерене.

Харингтън е изкачвала маршрута “Голдън Гейт” на Ел Капитан много пъти преди това, но никога за един ден. Миналата година тя се изкачва по маршрута заедно с приятеля си Адриан Балинджър – известен водач на хималайския връх Еверест, както и Алекс Хонълд, който е познат с безпрецедентното си свободно соло изкачване на Ел Капитан.

Всичките те са вързани за едно и също въже. Когато Харингтън стига до един от най-трудните участъци на маршрута, кракът й се подхлъзва и тя залита настрани, удряйки главата си в гранитната скала.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X