https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПолицията в Австрия с крути мерки срещу неонацисти

Полицията в Австрия с крути мерки срещу неонацисти

Австрийската полиция извърши обиски срещу 40 заподозрени неонацисти в цялата страна, обвинени в незаконна дейност онлайн, съобщи вътрешното министерство на Алпийската република, цитирано от “Франс прес”.

Всички заподозрени са обвинени в престъпления съгласно закона в Австрия,който забранява разпространението на нацистка идеология, като 7 са обвинени и в подбуждане към омраза.

Набезите са извършени от почти 150 служители на 11 адреса в седем от деветте региона на Австрия, се казва в изявление на министерството.

“Мобилни телефони, устройства за съхранение на данни и други предмети са иззети във връзка с предполагаемите престъпления, включително нацистка атрибутика”, се казва в изявлението.

Предполагаемите престъпления са извършени в социални медийни платформи като Facebook и WhatsApp, както и в други онлайн пространства като форуми за чат в сайтовете за интернет игри.

Четиринадесет от заподозрените притежават законно оръжие, докато на двама вече е забранено да притежават оръжия.

Някои от жертвите на нападенията са имали предишни присъди за подобни престъпления.

Законът на Австрия от 1947 г. за забрана на нацистката дейност е един от най-строгите в Европа.

Пристъпът настъпи ден след като полицейска операция насочи над 60 адреса в няколко части на страната, за които прокурорите твърдят, че са свързани с радикални ислямистки групировки.

Прокурорите обаче заявиха, че набезите в понеделник са резултат от разследване, продължило повече от година, несвързано със смъртоносната атака на джихадист във Виена на 2 ноември, при която четирима души са загинали.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X