https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedЦИК купува 9 600 машини за гласуване

ЦИК купува 9 600 машини за гласуване

Централната избирателна комисия ще купи 9 600 машини за гласуване. Това става ясно от решение на ЦИК да открие състезателна процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка за доставка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, съобщава 24 часа.

Детайли за процедурата, прогнозна цена на устройствата, срокове и логистика все още не са ясни, тъй като комисията обсъди тези детайли на закрито заседание. При дебатите обаче стана ясно, че устройствата ще са 9 600.

“Не можах да бъда убеден, че това, което приемаме, е обоснована и реална пазарна цена. Няма нито един акт, който да определя пределна цена на машините на ЦИК. Нищо не налага да дадем с 1 500 лв. повече на машина. Това са 9 600 устройства, тоест доста милиони. И аз няма да подкрепя това решение. Страхувам се, че ще се яви само един участник и той ще даде точно тази определена цена, която сме посочили. Освен това смятам, че текстовете за прекратяване, санкции и неустойки, дават възможност на изпълнителя да не понесе санкция при неизпълнение”, заяви Ивайло Ивков при обяснението си на отрицателен вот. Според друг член на ЦИК – Ерхан Чаушев, който също гласува “против” пък решението е “акт на безизходица на ЦИК поради липса на ангaжимент от изпълнителната власт по отношение на цялата организационно техническа подготовка на изборите, включително и машинното гласуване”. Той добави, че ЦИК “не е получила нужната подкрепа за логистиката”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X