https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЦИК ще плати 9.8 млн. лв. на "Сиела" за машинния вот

ЦИК ще плати 9.8 млн. лв. на “Сиела” за машинния вот

Заради неспособността на Централната избирателна комисия сама да се погрижи за организирането и провеждането на машинното гласуване, държавата отново ще плаща на частна компания да свърши тази работа. Както винаги, изпълнителят ще бъде “Сиела Норма”, която е българският представител на “Смартматик” – международната компания, която произвежда устройствата за гласуване и техният софтуер.

Това се разбра, след като ЦИК възложи на “Сиела” обществената поръчка за машинния вот за изборите 2 в 1 на 9 юни. Тя включва профилактика на машините, инсталиране на софтуера, параметризиране на електронните бюлетини, транспорт до избирателните секции и техническа поддръжка в изборния ден.

Първоначално обявената прогнозна стойност на поръчката беше 8 233 100 лв. без ДДС. След преговори със “Сиела”, която беше единственият участник в конкурса и, съответно, предизвестен победител, крайната сума беше договорена на 8 171 900 лв. без ДДС, както става ясно от регистъра на обществените поръчки, или 9 806 280 лв. с включения данък.

Така за пореден път ЦИК ще си партнира с частната компания. От години се очаква изборната администрация да развие нужния капацитет, за да извършва сама тези дейности. Това така и не се случва. Затова за всеки избор комисарите се обръщат към “Сиела”, която няма конкуренция в тази област у нас. Опитите в миналото да се привлече “Смартматик” като изпълнител на тези дейности, претърпяха неуспех заради отказа на международната компания да работи на терен в България.

Миналия септември шефът на ЦИК Камелия Нейкова беше извикана на изслушване в Народното събрание за машинното гласуване. Нейкова тогава заяви, че заради българските избори са напълно зависими от чуждестранния софтуер на устройствата (тоест, от “Смартматик” и българския им представител “Сиела” – бел.а.). Тя посочи, че ЦИК многократно е предлагала да се изработи нов софтуер по поръчка на българската държава, за да се преодолее участието на чужди фирми и лица в този процес, но досега нито една институция не е реагирала на това предложение.

Десетте милиона, които ЦИК ще плати на “Сиела”, трябва да се добавят към прогнозните разходи за изборите 2 в 1, които правителството миналия месец оцени на 98 179 400 лв. От 2021 г. насам българските данъкоплатци са платили 710 млн. лв. за избори, повечето от които са предсрочни парламентарни заради провала на политиците да създадат трайно работещо редовно правителство, пише “Сега”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X