https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedКНСБ: Няма да допуснем приемане на норми, които водят до полагане на...

КНСБ: Няма да допуснем приемане на норми, които водят до полагане на робски труд

Няма да допуснем приемане на норми, които водят до полагане на робски труд, заявяват от КНСБ в позиция на синдикалната организация във връзка с гласуването на промените в Кодекса на труда на второ четене от парламента днес и призиви от народни представители синдикатите да се противопоставят на част от измененията.

За сумираното изчисляване на работното време от КНСБ припомнят, че в продължение на близо две години КНСБ участва в съвместна тристранна експертна група по подготовка на необходими и взаимноприемливи изменения в КТ, като предложенията на синдиката са били и част от аргументите на народни представители против някои от предложенията, предава БТА.

Успяхме да намалим законовия срок за въвеждане на сумирано изчисляване на работното време от 6 на максимум 4 месеца годишно, така, както го изисква и европейската Директива за организация на работното време, посочват от КНСБ. Според синдиката това е една сериозна промяна, която ще бъде само от полза на работниците.

Успяхме да намалим законовия срок за въвеждане на сумирано изчисляване на работното време от 6 на максимум 4 месеца годишно, така, както го изисква и европейската Директива за организация на работното време, посочват от КНСБ. Според синдиката това е една сериозна промяна, която ще бъде само от полза на работниците. 0т синдиката допълват, че се заложиха текстове в КТ, които предвиждат последващо издаване на наредба, която да определи браншовете и отраслите, в които може да се използва сумирано изчисляване на работното време.

От КНСБ заявяват, че очакват със закона да се каже по категоричен начин, че сумираното изчисляване на работното време /СИРВ/ може да се въвежда само за непрекъсваеми производства. Според КНСБ с настоящата уредба, а и с тази, с която се предвижда да се приеме и която позволява СИРВ да се прилага във всички отрасли, грубо се нарушава от държавата Конвенция 1 на МОТ. Такава правна уредба не е в съответствие и с изискванията на европейската Директива за организация на работното време, допълват от синдиката.

По отношение на новата възможност да се разшири референтният период за изчисляване на СИРВ до 12 месеца годишно по пътя на браншовото или отраслово колективно договаряне, КНСБ я намира за неприемлива и настоява предложението да бъде отхвърлено от народните представители в този вид. Европейската директива за организация на работното време не позволява такива отклонения, уточняват от синдиката. Становището на КНСБ е, че с браншов или отраслов КТД може да се въвежда референтен период за сумирано отчитане на работното време за не повече от 6 месеца. С промените на КТ се предлага увеличаване на годишната норма часове извънреден труд, но не повече от 300 часа през една календарна година чрез сключен КТД на ниво бранш или отрасъл, припомнят от КНСБ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X