https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоUncategorizedКостадин Ангелов: Тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система

Костадин Ангелов: Тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система

Костадин Ангелов: Тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система

Повишава се броят на излекуваните на дневна база пациенти в страната – почти наближава 1000 души на денонощие, заяви днес здравният министър Костадин Ангелов на редовен брифинг за разпространението на коронавируса.

На национално ниво заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40 процента, а на интензивните (към вчерашна дата) е 23 на сто.

„Тези числа за условни и динамични, защото тече абсолютен процес по реорганизация на цялата здравна система, съгласно плана, който следваме на етап 4 от Националния план за справяне с коронавирусната инфекция при над 300 новозаболели на 100 000 население“, отбеляза министър Ангелов, цитиран от БНР.

По отношение на медицинския персонал общият брой на медицинския персонал, който е до момента с положителен тест за коронавирусна инфекция е 3459. Активните случаи са 1802, от които на домашно лечение – 1672, в лечебни заведения – 121, в интензивен сектор – 9. До момента са починали 22 медицински специалисти.

Мерките, които се взеха до настоящия момент, показват, че ние успяваме да се справяме успешно с контрола над коронавирусната инфекция на територията на страната, допълни Ангелов. По отношение на 14-дневната заболяемост България се намира на едно от средните места в ЕС – вчера бе на 16-о място от страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. По смъртност България е на 7-о място.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол над заболяването в страната. За този ефективен контрол сме възприели следното: в училищата сме възприели, че всички училища, в които имаме заболяемост 15% от всички ученици със симптоми като Covid-19 се извеждат в електронна среда. Това е рамката за цялата страна. Отделните медицински щабове по област и общини имат възможност да надграждат тези мерки, като имат възможност да изведат децата в електронна среда с решение на съответните щабове, с предложение на директора на РЗИ и със заповед на министъра на образованието“, съобщи министърът.

Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици от аптеките, не се самолекувайте. Това е вредно за вас и вашето здраве, то ще доведе до тежки последици за българския народ по отношение на създаващата се антибиотична резистентност, и така ще изправим болниците пред опасност. На територията на страната имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти, достатъчно количества ремдесивир, вчера пристигнаха 4300 флакона, призова министър Ангелов.

На свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна по повод коментари в социалните мрежи за възможни лечения на Covid-19, че „нито хидроксихлорохинът, нито ремдесивирът, нито реконвалесцентната плазма са специфични препарати за лечение на това заболяване“.

„Те имат своето място, когато лекарят реши, особено това важи за плазмата, защото не всеки преболедувал може да я даде, нито всеки болен да я получи“, подчерта доц. Кунчев.

Няма признаци за момента страната да се затваря, заяви на брифинга доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница.

„Хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение. Няма нещо, което да се даде и на хората да им мине. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе на всяка цена в болница е в значителна степен безсмислен, защото влизането в болница е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай – обдишване. Хубаво е хората да се успокоят и да се спре това безумно приемане на лекарства“, категоричен бе Мангъров.

Реорганизацията на здравната система е най-голямото предизвикателство, пред което ресорното министерството се е изправяло, заяви преди това в парламента Костадин Ангелов. Той беше изслушан във връзка с пандемичната обстановка в страната по искане на БСП.

Малко над 87 000 са регистрираните случаи на короноварус към днешна дата, 58 000 от тях са активни. Близо 3500 са заразените медицински работници, отчете здравният министър.

„По отношение на регистрираните смъртни случаи с Covid-19 към 11 (ноември – б.р.) 14-дневната смъртност в страната е 9,86 на 100 000, което определя седмото място на страната сред държавите в ЕС. Във връзка с развитието на заболяемостта и увеличения брой на новозаразените лица с Covid-19 се пристъпва към реорганизация на здравната система, като се осигуряват допълнителни възможности болничната система да реагира на нарастващите потребности на населението от медицинска диагностика и лечение. НЗОК създаде необходимите условия за финансова подкрепа на изпълнителите на медицинска помощ за периода на извънредното положение и обстановка“, посочи Ангелов.

Предоставени са допълнителни средства за бързи тестове, както и за допълнително заплащане за медицинските работници. Има допълнителни средства в размер на 26 милиона лева за 2020-а и 2021-ва за купуването на 32 000 флакона „Ремдесивир“, каза още Ангелов и призова за обединение в тази ситуация.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X