https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedДепутати: До 60 дни неплатен отпуск да се считат за трудов стаж

Депутати: До 60 дни неплатен отпуск да се считат за трудов стаж

Неплатеният отпуск до 60 дни, ползван през 2021 г., да се признава за трудов стаж при пенсиониране. Такава промяна през Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване внесоха депутати от ГЕРБ преди второто му гласуване в НС.

Мотивите са, че мерките за борба с коронавируса ще продължат и през следващата година и така ще се гарантират правата на работниците, пише Труд.

Друго предложение на ГЕРБ касае ранните пенсионери, които получават намалена пенсия от НОИ, заради участието им във втория стълб. Предлага се техните пенсии да бъдат преизчислени от 1 септември 2021 г. Това засяга както военни, полицаи и инвалиди, които вече са пенсионери, но все още не получават втората си пенсия, защото не са навършили изискваната възраст.

Промени в КСО предлага и председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов. Те предвиждат пенсиите, отпуснати до 31 декември тази година, да се преизчислят от 1 януари 2021 г., а не от 1 юли.

Друго предложение е коефициентът за всяка година стаж, при изчисляване на пенсията, да се увеличи от 1,2 на 1,3. Записано е още, обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да стане 420 лева от догодина, а не 380 лв., както е предвидено това в бюджета.

От БСП пък предлагат право на социална пенсия да имат хората над 70 години, чийто доход е под гарантирания минимален за страната през последните 12 месеца. Сега изискването е такъв доход да доказват и членовете на семейството

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X