https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedДончев: Реновираме 750 училища и 450 детски градини

Дончев: Реновираме 750 училища и 450 детски градини

Разходите за иновации, образование и икономическо развитие никога не са лукс и неслучайно това е първият стълб в Плана „Иновативна България”. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на публична дискусия, посветена именно на този проект, съобщава БГНЕС.

„Предвидено е 750 училища, 450 детски градини и общежития да бъдат основно реновирани, за да може освен по-високото ниво на амбиции от гледна точка на съдържанието на учебния процес, да бъдем в синхрон със самата учебна среда“, добави Дончев.

Той поясни, че тези инвестиции „са допълващи спрямо всички останали инвестиции в бъдещата оперативна програма „Образование“.

„В нея ще видите мерките, свързани с допълнителна квалификация и мотивация на учителите. Усилията на самите образователни институти да станат по-приветливи за учениците. Пряко свързано с всички усилия в сферата на образованието е амбицията България да бъде много по-напред, много по-дръзка в сферата на науката и иновациите“, подчерта Дончев.

Вицепремиерът изтъкна, че се предвижда и нов фонд на стойност 410 милиона лева, от който ще се финансират авангардни научни изработки, иновации, институтите на БАН и университетите.

„Това трябва да бъде направено по такъв начин, че българските институти да имат по-широк достъп до съществуващите европейски хоризонтални инструменти за финансиране“, каза още той.

„Ние трябва да скъсаме с икономиката на ишлемето, където България е конкурентна с ниската си цена на труда. Трябва да се научим да правим неща, които другите не могат. Още един специален акцент – специален фонд на стойност 490 милиона лева, който да финансира и изграждането на съпътстваща инфраструктура до съществуващи нови индустриални зони“, разкри още Дончев.

Той добави, че на ход е създаването на държавна агенция, която да се занимава с приложна наука и иновации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X