https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПрокуратурата сезира MЗ, ИАЛ и НАП за недостига на лекарства

Прокуратурата сезира MЗ, ИАЛ и НАП за недостига на лекарства

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) и директора на Националната агенция по приходите (НАП) да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната, съобщиха от обвинението.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства.

Възложените проверки следва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен – дали последният се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки. Следва да се установи, също така, налице ли е засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако такъв е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната.

От МЗ във ВАП са получени данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено от НАП.

Доклад с обобщена информация от проверките трябва да бъде изпратен във ВАП в най-кратък срок.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X