https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedАЕЖ с писмо до Вебер заради нападките на Александър Йорданов към Силвия...

АЕЖ с писмо до Вебер заради нападките на Александър Йорданов към Силвия Великова

Когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, е недопустимо да напада с обиди журналиста, който му ги задава, подчертават от асоциацията.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) изпрати отворено писмо до председателят на ЕНП Манфред Вебер заради недопустимото поведение на българския евродепутат Александър Йорданов спрямо журналистката от Българското национално радио Силвия Великова по време на интервю на 6 декември.

Йорданов отправи нападки към Великова чрез профила си във Фейсбук чрез обидни квалификации към личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически теми на интервюто. Това се случи след разговора в предаването „Политически НЕкоректно“, посветено на годишнина от създаването на СДС.

Известно е, че работата на журналистите е да задават въпроси, а на политиците – да отговарят на тях. Отговорността, която журналистите имат пред обществото, изисква от тях да поставят трудни и важни въпроси, за да могат избирателите да си дадат сметка доколко даден политик оправдава доверието им, гласи текстът на писмото.

От асоциацията допълват, „недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава” Според тях, в конкретната ситуация, когато става дума за представител на управляващата коалиция, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия. АЕЖ призова случаят да не остане незабелязан и несанкциониран от ръководството на партията.

Това не е първият случай, при който журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор.Това доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X