https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedИлияна Йотова: Липсва политическа воля за въвеждане на дистанционно гласуване

Илияна Йотова: Липсва политическа воля за въвеждане на дистанционно гласуване

“Голяма мечта е на българите в чужбина възможността за дистанционно гласуване. Няма политическа воля в това мнозинство и аз съм скептик, че Изборният кодекс ще бъде отворен точно в това направление”. Това каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова в коментар на предстоящите парламентарни избори, които ще бъдат проведени в условията на пандемия.

Според нея посочената от президента Румен Радев дата 28 март за изборите е по всички правила на Конституцията, а това изявление показва независимостта му, защото никой не може да го упрекне, че е приел позицията на една или друга политическа сила.

“Финалното решение ще бъде съобразено с развитието на ситуацията в страната. Преди да подпише указа за датата, няма нищо по-естествено от това той да си направи своите консултации с представители на различните партии, които ще участват в изборите. Различното този път е, че кризата ни постави в различна ситуация. Вярвам, че президентът ще направи консултация и с експерти – здравни и икономически.

Ние сме наясно, че ще правим за първи път избори в такава ситуация. Кампанията и изборният ден ще са при нови условия – много по-тежки. Ще трябва да има иновативни форми за гласуване, което трябва да премине през парламента. Следващите дни, макар да идват празници, ще са много наситени”, каза тя. По думите на вицепрезидента изборите ще са изпитание и трябва да се направи така, че да се върне доверието на хората в избирателната система, а не да се спори за датата на вота.

Илияна Йотова припомни, че президентската институция още от началото на пандемията е била на мнение, че трябва да има национална програма с варианти, в зависимост от развитието на кризата, но това не се е случило. “Българският народ има право на информация и да има достъп до нея, а стъпките, които се предприемат, да бъдат предвидими. Не може да се сменят заповедите по няколко пъти на ден”, заяви Йотова.

По думите на вицепрезидента при втората вълна на епидемията в България се наблюдава експеримент от страна на управляващите, който е на гърба на здравната система. “Не може заповедите по отношение на болници и на PCR тестове да са взаимно изключващи се”, категорична бе тя. Според вицепрезидента пандемията е откроила още по-силно необходимостта от единна национална политика за българите в чужбина.

“В инициативата “Будната България” се включиха българи от 18 страни. Изпълнихме намерението си – сглобихме като в мозайка стотици образи на България”, каза в предаването “Нещо повече” вицепрезидентът Илияна Йотова за инициативата “Будната България”, започнала на 24 май. Днес екипът на инициативата, сред които е и Българското национално радио, отчете постигнатото. В срещата участваха директорът на Българското национално радио Андон Балтаков и директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН проф. д-р Владимир Пенчев.

Вицепрезидентът посочи като показателен пример, че в „Будната България“ са получени материали дори от далечна Австралия, но не и от съседна Република Северна Македония. „Проблемите ни днес с Република Северна Македония са резултат и от липсата на национална политика за сънародниците ни зад граница. Отношенията там се свиха до издаване на български паспорти, без да разширяваме влиянието на България, дори и след подписването на Договора за добросъседство“, коментира вицепрезидентът и подчерта, че България се е поставила в изолация, тъй като не е обяснила на европейските си партньори мотивите за наложеното вето на РСМ.

Илияна Йотова изтъкна, че страната ни няма никакво лоби сред европейските си партньори за издържаната и единодушна българска позиция. „Нямаме лоби в научните среди в славистиката. Не възстановихме и не открихме нови лекторати по български език, за разлика от съществуващи македонски“, посочи вицепрезидентът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X