https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиВ пандемията: Близо 6 000 кражби по-малко у нас

В пандемията: Близо 6 000 кражби по-малко у нас

Близо 6000 по-малко са кражбите у нас от началото на 2020 г. до края на ноември, сочат данните на МВР.

От началото на 2020 г. до края на ноември са настъпили общо 25 330 кражби, от които са разкрити над 37%, пише “Монитор”. В сравнение през 2019 г. броят им е бил 31 129, а полицаите са заловили 33,67% от извършителите.

Статистиките отчитат спад при всички видове престъпления, както и ръст на разкриваемостта на криминалните деяния.

“През следващите месеци не се очаква ръст на домовите кражби”, обясни инспектор Росен Белишки от Криминална полиция. Причината за това е както намаляващата тенденция на този вид посегателства и противозаконните отнемания като цяло, така и на мерките, въведени с цел да се ограничи разпространението на COVID-19. Поради тях се налага все по-често хората да остават у дома, което прави извършването на взломна кражба почти невъзможно.

Работата на Министерството на вътрешните работи в тази насока също дава резултат при намаляването на тези посегателства през изминалите 11 месеца. Обичайно най-много апартаменти се обират в столицата, сочат данните.

“Дървената дограма е сравнително надеждна опция при защита от апаши”, обясни инспектор Белишки. Алуминиевите и PVC дограми се огъват лесно и всеки крадец може лесно да ги преодолее и да нахлуе в жилището ни. На пазара има и много варианти за прозорци с антивзломна защита с допълнителни осигурителни елементи, които осуетяват плановете на бандитите.

Най-важното за защитата на дома от набези на крадци обаче е вратата и по-специално бравата на жилището. Вратата трябва да бъде от здрав дървен или метален материал, а заключващият механизъм – да е сигурен. Много от старите брави са касови, което прави проникването в жилището лесно като детска игра.

Те трябва да бъдат заменени от брави с блокировка, изработени специално срещу опити за нахлуване, акцентира инспектор Белишки. При разбиване на бравата се задействат механизмите, при които резците на вратата остават в неговата каса. Колкото и здрава да е вратата, ако заключващият механизъм е слаб, жилището е незащитено, обясниха специалисти от МВР. Резe, поставенo пред или зад основната врата, пък e добра опция за забавяне на апашите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X