https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedЗахариева за изгонения руски дипломат: Не е работа на военното аташе да...

Захариева за изгонения руски дипломат: Не е работа на военното аташе да събира защитена от закона информация

„Не е работа на военното аташе да предлага възнаграждение и да събира защитена от закона информация. Това е престъпление по българския закон“. Така вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира поредния скандал с изгонен руски дипломат от страната ни. Този път става въпрос за военното аташе на Москва в София ген. Василий Сазанович. Пред Дарик радио Захариева посочи, че разследването няма как да продължи, защото лицето се ползва с дипломатически имунитет.

Вчера от прокуратурата съобщиха, че руски дипломат е шпионирал в България в полза на военното разузнаване в Москва, без да съобщят каква е неговата длъжност. Днес Захариева потвърди, че става въпрос за ген. Сазанович. Той е събирал държавни тайни от 2017 г. включително за това колко военни на САЩ участват в ученията в България и са разположени в страната, като за информацията е плащал на българин, имащ достъп до такава класифицирана информация.

На дипломата са дадени 72 часа да напусне страната.

„Не е приятно да ти обявят за персона нон грата дипломат, но неприятно е да се нарушават законите в България от дипломати“, коментира още Захариева. По думите й отношенията между България и Руската федерация не са лоши, но със сигурност извършването на незаконна дейност от страна на дипломатическия състав не ги подобрява. Това е поредният случай на шпионаж от страна руски дипломат.

През септември двама служители на руското посолство в България бяха изгонени, след като бяха уличени в събиране на информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. В началото на годината от страната ни бяха уличени в шпионаж други двама дипломати- за единия стана ясно, че е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а за другият, че е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври, миналата година пък прокуратурата уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство и каза, че той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X