https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиНОИ разкри схема за източване на пари от болнични и безработица

НОИ разкри схема за източване на пари от болнични и безработица

От НОИ в Пазарджик спипаха интересен случай на измама, при който дружество не осъществява стопанска и търговска дейност още от 2014 г., но незнайно дори и за собственика му през периода 2017-2019 г. фирмата е наемала работници и служители.

Подавани са данни за осигуряване и са представяни документи за изплащане на парични обезщетения за временна неработоспособност (болнични) на едно лице. В обяснението си „болното лице“ твърди, че се е свързало с въпросната фирма чрез един познат и по обява в интернет, като работата се е състояла в търсене на хора по селата за закупуване на отпадъци от производството на дървесни продукти.

За неправомерно изплатените парични обезщетения по издадените болнични листове с различни диагнози е издадено разпореждане за възстановяване на сума в размер на 2 317.56 лв. Този опит за измама е установена от Националния осигурителен институт.

Другата схема служителите на НОИ наричат “английската борса”. Хора, които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания.

Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския Регламент 883/2004, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход.

Ситуацията е с подробности позната на служителите на НОИ в цялата страна и е изключително трудно подобно фиктивно назначаване да мине, посочват от института. 13 „английски работници” пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания.

На част от лицата първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица. При последващ контрол на изплатените средства обаче е установено, че тези лица не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната. “Английските работници” имат да връщат 36 224.11 лв.,

Чрез свойте проверки от института са спипали 76 души да работят на 6 кв.м в несъществуваща къща за гости. Проверяващите установяват, че две дружества на свързани лица са подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с общо 76 лица.

При извършените ревизии и снетите от тези лица обяснения ако всички тези хора, преимуществено записани като продавач-консултанти или общи работници, наистина са работили в посоченото помещение от приблизително 6 квадратни метра и с обособено работно място, на всеки един квадратен метър работна площ биха се падали средно по 13 работници.

Според представляващия осигурителя част от лицата са заети с търговия, но не са представени нито стоки подлежащи на продажба, нито документи за реализирани продажби. В опит да се измъкнат от кашата някои от наетите лица заявяват, че работното им място е било в „къща за гости“, но проверката установява, че сградата за която се твърди, че е с това предназначение, е построена до груб строеж.

Други пък обясняват, че са поддържали кафе-автомати, но на посочените от тях адреси не е установена нито една машина. За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за начет в размер на 19 973,61 лв. На лицата, подали заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица са постановени разпореждания за отказ. Подадени са сигнали до прокуратурата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X