https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedВнимание! Силен вятър в почти цялата страна

Внимание! Силен вятър в почти цялата страна

Жълт код за силен вятър е обявен в много райони на страната. Ще духа силен южен вятър, главно по северните склонове на планините, с пориви 70-80 км/ч. Извън жълтия код остават само шест области – Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Паднали клони и огради след силния вятър в София

От ГДПБЗН припомниха правилата за безопасно поведение при силен вятър:

– Ако сте у дома при възникването на необичайно силен вятър, е добре да изключите тока и газта. Вратите и прозорците трябва да бъдат добре затворени, а от первазите да бъдат премахнати всички неукрепени предмети /саксии, украса и др./.

– Не бива да оставате на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от заобикалящите ви сгради.

– Силните ветрове засягат най-често покривните конструкции и горните етажи – преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище приземните етажи и мазето на сградата.

– Ако сте далеч от дома, подслон може да намерите в обществени сграда и в подлези.

– Когато сте на път, добре е да спрете автомобила си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

– Ако сте извън превозно средство, потърсете ниските места в района, където да изчакате преминаването на опасността.

В северозападните и планинските райони на отделни места ще има слаби валежи от дъжд. Ще продължи да духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, в Източна България и на места в подножието на северните склонове на планините – временно силен. Затоплянето ще продължи и максималните температури ще бъдат между 13 и 18 градуса, на местата с трайни мъгли ще останат близки до сутрешните температури.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат 12-17 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 9-10 градуса; вълнението на морето – 2-3 бала.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X