https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedИскат пълна забрана на пиротехниката в България

Искат пълна забрана на пиротехниката в България

Противници на едно от най-любимите неща на българите в новогодишната нощ се обявиха за пълна забрана на пиротехниката в България. В отворено писмо до министър-председателя и министъра на вътрешните работи е изпратено писмо с искане да се забрани употребата на пиратки, фойерверки и всякакъв вид бомбички. В петицията се казва още:

„Към момента използването на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността при ползването им, нивата на шум и часовете, в които се ползват, е незадоволителен или по-скоро никакъв. По никакъв начин не се следи и за класа на използваните изделия. Имайки предвид шума, който се генерира, при провеждането на “частни зари” пиротехниката не се ограничава до такава от I и II клас. Настояваме тази практика да се прекрати чрез въвеждане на изрична забрана, както и да се предвидят достатъчно ефективни контролни механизми за спазването на забраната. Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическо здраве на хората и животните, както и увреждат околната.“

Месец декември е време в годината, което освен с многото празници, свързваме и с честите нещастни случаи, свързани с употребата на пиротехника.  Случаите на хора, пострадали от използването на пиратки и фойерверки, не са никак малко, често се налага намесата и на лекарите от спешните екипи.

Шумът от бомбички и пиратки в градовете между Коледа и Нова година може да бъде сравнен с този от размирни райони, а кулминацията на 31 декември прилича на масиран военен конфликт.

Фойерверки на Нова година най-късно до 01:00 ч

Освен за хората, злоупотребата с пиротехнически средства е изключително опасна и за животните.

Ето няколко причини защо да използваме средствата, които бихме дали за фойерверки, за нещо друго.

  1. Животните имат много по-изострени сетива от хората. Силният шум, ярката светлина и острата миризма причиняват единствено стрес, паника и безпомощност в животните.
  2. Животните не могат да предусетят наближаващите празници. Те не могат да си обяснят нито силния шум, нито ярката светлина. Това може да бъде разбрано от хората, като си представим взрив и шума, предизвикан от него, когато не го очакваме. Паника и стрес бихме изпитали и ние ако не знаем откъде идва опасността, какво се случва и къде да се скрием, за да се предпазим.
  3. Опасността за животните от използването на пиратки, дори и най-безобидните, е реална. В повечето случаи това означава белязване на психиката на животното за цял живот или пък прекратяване на неговия живот в случай, че пиротехническото средство падне близо до него.
  4. Птиците имат много по-деликатна психика от нас. Силният шум и светлина могат да прекъснат живота на дузина от тях на място.
  5. Паниката, стресът и дезориентацията, която причиняваме на животните през новогодишната нощ, инстинктивно ги подтиква да търсят убежище. Това ги прави много по-невнимателни за всички други опасности, които дебнат навън.
  6. Стресът, който причиняват пиратките на домашните животни, също може да ги бележи за цял живот. Много от тях до края на живота си страдат от психични заболявания и изпитват неописуем страх от звука и светлината на пиротехническите средства. След като веднъж вече те са изпаднали в подобна ситуация, всяка следваща година за тях е много по-мъчителна, защото помнят случващото се, но не разбират защо то се случва.

Вместо да излагаме себе си, домашните ни любимци, уличните животни, бездомните хора на риск, можем да използваме средствата, които бихме дали за пиратки, за нещо много по-смислено и обогатяващо ни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X