https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorized40 на сто от родителите не пуснаха децата си на ясла или...

40 на сто от родителите не пуснаха децата си на ясла или детска градина

Общо 40 процента от родителите на деца, посещаващи детски градини и ясли, ги оставиха вкъщи в първия ден на възстановяване на учебния процес. В детските градини са включени и децата на 3 и 4 години, за които посещенията не са задължителни, съобщава NOVA.

Общинският съвет в Бургас реши родителите да заплащат „такса присъствие” само ако децата им посещават детска градина.

„В понеделник беше първия учебен ден на новата календарна година. И ако с една дума можем да обобщим атмосферата във всички училища на територията на област Бургас тя е вълнение”. Това заяви в ефира на „Здравей, България”  началникът на образователния инспекторат в морския град инж. Виолета Илиева.

По думите ѝ няма информация някой от учителите да е направил отказ да влезе в класната стая по уважителни или неуважителни причини. 32 са подадените заявления в Регионалния инспекторат по образование от родители за обучение на децата им в дистанционна среда по лични причини. До директорите на училищата има регистрирани 77 заявления за онлайн обучение.

„Когато детето е вкъщи за него също е предвидено обучение. То ще бъде компенсаторно в зависимост от възможностите на училището. На места вече са назначени допълнителни учители за целта. Има училища, които използват банката на Регионалния инспекторат за заместващи учители. В Министерство на образованието има регистър в който студенти, обучаващи се в специалността „Начална педагогика”, са се регистрирали като желаещи да бъдат включени като учители. Има и друга възможност  с оглед на факта че обучението от 1 до 4 клас е целодневно и преподавателите са двама на паралелка. Така където има необходимост – единият от учителите образува група във виртуална класна стая”, посочи инж. Илиева.

Тя поясни, че не е необходимо, за да се изчака дълъг период, за да се провери какви са знанията на учениците. Това е правено и през миналия месец, когато всички ученици бяха в дистанционна форма на обучение и бяха оценявани.

„По важното в момента е да не се губи време и всички методични единици по учебния план да се преподадат на децата”, категорична е Илиева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X