https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedРумен Радев: Крайната ни цел е да имаме гарантирани изборни права, но...

Румен Радев: Крайната ни цел е да имаме гарантирани изборни права, но и гарантирано здраве

“Пандемията засегна всички. Лекарите положиха огромни грижи за запазването на живота и здравето на българите. Пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с нея и да провеждаме и избори”, каза президентът Радев на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов. Бяха обсъдени предстоящите парламентарни избори и провеждането им в обстановката на пандемия от COVID-19.

Здравните власти изработват протокол за провеждане на изборите по време на пандемия. Основните въпроси в него са как хората да гласуват безопасно, но и как карантинираните и контактните лица в деня на вота да упражнят правото си на глас. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов по време на консултациите в президентството.

Той обаче не се ангажира с точна прогноза за броя на болните и ваксинираните към март месец, тъй като имало много неизвестни. Не е ясно още дали ще се запази тенденцията за намаляване на заболелите, не е изключено и увеличение на заразените след изминалите новогодишни празници.

„Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март. Всички здравни власти се готвим да проведем изборите на тази дата. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация – как гласуват българските граждани безопасно и тези, които са под карантина“, каза министърът.

За гласуването на лицата под карантина се разглеждат различни варианти, мисли се и какви промени да бъдат направени, така че да не се нарушава законът. Костадин Ангелов посочи, че в Румъния са обикаляли с мобилни урни по домовете.

„Обмисля се премахване на карантината за час-два, гласуване по списъци на карантинираните“, загатна и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но отново с уговорката, че не е ясна каква ще е ситуацията със заболяемостта към момента на изборите. Според Кунчев по-притеснителни са двата нови щама.

“Крайната ни цел е да имаме гарантирани изборни права, но и гарантирано здраве, също така и гарантирана избирателна активност. Мерките трябва да са ясни, информацията трябва да покаже на хората, че държавата владее ситуацията и са подсигурили необходимите мерки, за запазване на здравето им”, каза президентът Радев и им пожела успешен ден и заяви, че очаква те да продължат да работят заедно.

Датата на изборите се насрочва с указ от президента на републиката 60 дни преди провеждането им.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X