https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedРумен Радев апелира ЦИК да осигури неопорочен вот

Румен Радев апелира ЦИК да осигури неопорочен вот

Консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори за парламентарния вот продължават и днес. Държавният глава покани в президентството членовете на ЦИК, след като през последните дни проведе срещи с представители на Националния оперативен щаб, здравни експерти, Националното сдружение на общините и с обществената комисия към ЦИК.

Целта на консултациите е да бъдат изяснени всички детайли около провеждането на парламентарните избори, които на този етап са насрочени за 28 март. В края на месеца държавният глава ще издаде указ с окончателната дата на провеждането им.

Двата основни приоритета на предстоящия вот са да се запази здравето на всички в изборния процес и да се гарантира конституционното право на всеки български гражданин в страната и чужбина да гласува.

,,По запазването на здравето на хората, които работят в секциите, ще бъде добър знак, ако хората в секциите знаят, че ще получат маски от определен клас, както e в различни държави. Ще има ясни инструкции – зависи от здравния протокол, на колко време да се проветрява, какви да са помещенията. Трябва да се направи максималното. Също така за хората, които идват да гласуват, ще бъде добър знак на всеки българин, който реши и трябва да иде да гласува, трябва да му бъде предоставен някакъв комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към своите граждани и ще повиши доверието в изборния процес”, обърна се Румен Радев към представителите на ЦИК.

Президентът допълни, че сред обсъжданите предложения за изборния ден е осигуряването на т.нар. зелени коридори за по-възрастните гласоподаватели, както и за по-голяма продължителност на изборния ден.

Друг въпрос, който се поставя, е и по отношение на гласуване по пощата за нашите сънародници зад граница. „Сигурен съм, че изследвате чуждия опит“, предположи българският държавен глава.

Румен Радев подчерта, че е от изключително значение да се обсъдят и въпросите, свързани с машинното гласуване и самата доставка на машините.

Очакваме да разсеете всички съмнения, че може да има нещо заложено в софтуера на машините, което би могло да пренасочи гласовете в друга посока. Така че трябва да гарантирате, че няма да има такова нещо. Изключително важно е да има доверие в машинното гласуване, защото това е начинът да се справим с недействителния вот, който у нас е превишен над два пъти“, сподели тревогите си пред ЦИК президентът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X