https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПриета е нова Наредба за антидопинговата дейност

Приета е нова Наредба за антидопинговата дейност

Министерският съвет прие нова Наредба за антидопинговата дейност. Това съобщиха от правителствената пресслужба. С приемането й подзаконовата нормативна рамка в областта на допинговия контрол, дисциплинарното производство и мерките за предотвратяване и борба срещу употребата на допинг в спорта е приведена в съответствие с последните изменения и допълнения в Закона за физическото възпитание и спорта, Световния антидопингов кодекс 2021 г. /Кодекс 2021/ и международните стандарти към него, които влизат в сила на 1 януари 2021 г.

Кодекс 2021 и международните стандарти към него /два от които са нови – Международният стандарт за управление на резултатите и Международният стандарт за образованието/ въвеждат редица изменения и допълнения спрямо Световния антидопингов кодекс 2015 г., чиито задължителни разпоредби са отразени в действащата Наредба за антидопинговата дейност. Основните разпоредби, на които настоящата Наредба за антидопинговата дейност не съответства на Кодекс 2021 са следните:

В новия кодекс е дефинирана ролята на националните антидопингови организации. В своите оперативни решения и дейности те трябва да бъдат независими от спорта и правителството. Забранява се всяко участие в техните оперативни решения или дейности от страна на лице, което същевременно участва в управлението или дейностите на международна федерация, национална федерация, организация за спортни прояви на най- високо ниво, национален олимпийски комитет, национален паралимпийски комитет или правителствена служба, отговаряща за спорта или за антидопинговите дейности.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X