https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedЕдна трета от ресторантьорския и хотелиерския бизнес фалира заради затварянето

Една трета от ресторантьорския и хотелиерския бизнес фалира заради затварянето

Една трета от ресторантьорския бизнес фалира. Това заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

По думите му 32 на 100 от ресторантьорите няма “да се върнат в играта”, бизнесите се продават, има отлив от професията. Това важи и за хотелите.

30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград. Основният проблем при нас са хората и тревогата ни е за тях – има отлив от тази професия вече, в продължение на години сме създавали тези хора и сме на път да ги загубим, а имахме и проблеми и преди пандемията, а сега какво ще се случи, ако те трайно напуснат този бизнес, попита Димитров.

Той коментира удължаването на мерките до 31 януари с думите, че загубите за ресторантьорския и хотелиерския бизнес са разбираемо големи.

“Още един проблем стои, това е такса сгради и такса смет. Това е нерешен проблем – общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което те не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията”, посочи още Димитров.

От бранша чакат и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма “Конкурентоспособност” – да се връщат 20 на сто от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година.

След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките “Запази ме” и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти”, посочи зам.-председателят на БХРА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X