https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedУчилище постави рекорд – допусна 85 нарушения в 38 договора

Училище постави рекорд – допусна 85 нарушения в 38 договора

85 нарушения в 38 договора за 86 хиляди лева и вреди за малко над 1000 лева допусна селско училище. Това сочи справка в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Нередностите са открити при проверка на Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Филаретово, община Котел, област Сливен. АДФИ е проверявала за период от 10 години доколко е законосъобразно разходването и отчитането на субсидия, предоставена от държавния бюджет за доставка на храна за училището.

Проверявани са и договорите за хранене на учениците, сключени с пряко договаряне, разходите за транспорт на педагогическите специалисти и учениците от с. Малко село до училището във Филаретово, договорите за превоз на учениците с пряко договаряне, превоза на учителите с обществения транспорт или със собствени превозни средства. В това число са разходите за доставка на гориво и договорите за тях, за строително-ремонтни работи, както и за обучения на персонала. Откритите нарушения са на Закона за счетоводството. Констатираните вреди за 1039 лева са били възстановени.

Другият рекорд – въобще с най-много нарушения от проверката в последното тримесечие на 2020-та година е Изпълнителната агенция по лекарствата. Констатирани са 110 на брой нередности предимно по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Там са проверени 23 договора по 20 обществени поръчки на стойност 4,4 млн. лева, като на ръководството са съставени 4 акта за административно нарушение.

На следващо място е Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново – с 91 нарушения. С най-голяма сума за нанесени вреди на бюджета е държавното дружество „ВиК“ във Враца – 692 581 лева, община Брегово – с 245 937 лв., и АЕЦ „Козлодуй“ – с 261 115 лв.

Всички те са невъзстановени. Най-много индикатори за измама – по пет на брой, са установени при проверката във „ВиК –Шумен“ и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич. С три индикатора за измама е „Националният съюз на трудово-производителните кооперации“, по два – ОДБХ в София област и Силистра, както и Държавно ловно стопанство „Каракуз“. По един са открити на ОДБХ в Хасково и Пловдив.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X