https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorized560 тона боклук е равносметката от почистването на Искър при ВЕЦ Своге

560 тона боклук е равносметката от почистването на Искър при ВЕЦ Своге

560 тона боклук и около 160 кубика дърва – това е равносметката от почистването на ВЕЦ Своге, който беше заприличал на истинска кочина заради натрупване на отпадъци, довлечени от течението на реката.

„Само таксата в депото в Костинброд е над 70 000 лева.“, каза областният управител на София Илиан Тодоров. „Остават около 35 000 лева от взетите от държавата, които ще бъдат върнати“, уточни Тодоров пред БНТ.

Зам.-кметът на Своге Илия Богданов добави, че е било доста трудно да се почисти, защото имало и обледяване. Това е планина от боклуци, коментира той. На въпрос как ще се поддържа, за да не се стигне пак до такъв случай, отгворът беше, че това било големият въпрос – не значело, че няма да се повтори. Според Богданов, може да се помисли да има някакви преградни съоръжения по поречието на Искър от София към Своге.

И според Богданов, и според Тодоров следва да има целеви средства от държавата, за да може да се опазва поречието на Искър. Въпреки почистването, реката продължава да носи боклуци. „И в момента има отделни бутилки, които рано или късно пак ще дойдат тук на стената на ВЕЦ-а“, коментира представител на съоръжението Васил Шуманов в ефира на bTV. Припомняме, че до замърсяването се стигна след продължителните валежи в България и последвалите наводнения.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X