https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedТеми на първото за годината заседание на Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Теми на първото за годината заседание на Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Арестът на руския опозиционен лидер Алексей Навални и европейската стратегия за споделяне на ваксини срещу коронавируса ще бъдат основните теми на заседанието на външните министри от ЕС, което ще се проведе в Брюксел днес.

Все още не е ясно дали министрите ще се споразумеят да включат нови лица в санкционния списък на Русия по повод ареста на Навални и многобройните арести след протестите, обхванали цялата страна в събота. До петък нито една страна-членка не беше внесла такова предложение, а освен това такова решение изисква единодушие от държавите.

В момента има три рамки, по които ЕС е въвел санкции срещу Русия – конфликтът в Украйна и анексията на Крим, кибератаките срещу германския Бундестаг и използването на химически вещества. Случаят с отравянето на Алексей Навални е по последната рамка.

Също така министрите ще приветстват връщането на Съединените щати към Парижкото споразумение за климата и ще приемат заключения за климатичната и енергийна дипломация. Друга тема, която те ще обсъждат, е сътрудничеството с Великобритания в областта на външната политика и сигурността.

В рамките на СВнР е предвиден и видеоконферентен разговор с министъра на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги за сътрудничеството между ЕС и Япония в региона на Индийския и Тихия океан.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X