https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоСпортЛегендата Христо Стоичков чукна 55

Легендата Христо Стоичков чукна 55

Най-успешният български футболист Христо Стоичков е рожденик днес. Камата навършва 55 години. Дори и почти две десетилетия, след като прекрати славната си кариера, Ицо продължава да е един от най-разпознаваемите наши сънародници по всички краища на света, а редица бивши и настоящи звезди говорят с огромно уважение и възхищение за него.

Христо Стоичков е роден на 8 февруари 1966 година в Пловдив. Легендарната „осмица“ прави първите си стъпки във футбола в школата на Марица (Пловдив), а през 1985 година се озовава в ЦСКА и бързо демонстрира качества, които го изстрелват на върховете във футбола.

Стоичков е единственият българин, печелил Златната топка (1994 г.), а освен това може да се похвали със Златната обувка (1990 г.), Златен Онз (1992 г.), както и Златната обувка за голмайстор на световното първенство през 1994-а, когато България завоюва бронзовите медали.

С Барселона Модерния ляв е печелил КЕШ и КНК, а богатата му колекция от трофеи с каталунците включва още пет титли на Испания, както и една Купа на Краля и три Суперкупи на страната. С екипа на ЦСКА пък е трикратен първенец на България, трикратен носител на Купата на страната, а веднъж е вдигал и Суперкупата на страната.

Христо Стоичков е петкратен футболист №1 на България. За ЦСКА има 123 шампионатни мача и 82 гола, докато за Барса е изиграл 177 двубоя в Ла Лига и е реализирал 84 попадения. Носил е още екипите на Хеброс (Харманли), Парма, Ал-Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

От няколко години Стоичков работи като анализатор за мексиканска телевизия и редовно прави интервюта с най-изтъкнатите футболисти и треньори.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X