https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedОсъдиха България в Страсбург заради речи на Сидеров отпреди 15 г.

Осъдиха България в Страсбург заради речи на Сидеров отпреди 15 г.

Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради антисемитска и антиромска реч на лидера на “Атака” Волен Сидеров, които не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат.

Поредните осъдителни решения са по две дела – „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година  Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата, както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията, припомня БНР. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров и вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров, за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България.

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X