https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПетя Станева: Минимум 5% от БВП да отива за образование

Петя Станева: Минимум 5% от БВП да отива за образование

Петя Станева, водач на листата на  27 МИР – Стара Загора в интервю за www.bnr.bg/starazagora.

„Кандидатите на ПП „Републиканци за България“ нямат политическа биография, но имат богат опит и експертиза. За бурните времена, в които живеем, са необходими голям кураж, много смелост и енергия“, заяви Петя Станева, водач на листата на Републиканци за България в 27 МИР – Стара Загора. „Знаем от учебниците за Древна Гърция, че човекът е политическо животно и независимо дали се интересуваме от политиката, тя се интересува от нас. Липсата на политически опит за нас не е минус, напротив, мога да кажа, че е предимство. Ние сме нови хора, с нова енергия, нов заряд, с нови идеи“, каза още тя относно листата на партията в старозагорски избирателен район.

Петя Станева сподели, че е решила да влезе в политиката, защото не й харесва ситуацията в България днес. „Това, което се случва с хората, и най-вече липсата на перспектива за всички ни, не може да продължава. На моето поколение вече му писна да живее по този начин – без реална визия за бъдещето“, каза Станева. „Аз мога да кажа, че съм активен човек, имам доста висока летва за почтеност и отговорност и приемам това приключение за мой дълг и отговорност, ако щете и пред моето дете. Нашето поколение не може да стои безучастно повече и нямаме право да се надяваме на чудеса от хора, които дори не си дават ясна сметка, че ние очакваме да бъдат наши водачи, да бъдат наши лидери, за тях това няма значение“, допълни тя.

Всичко в програмата на Републиканци за България е акцент, каза още Петя Станева и уточни, че в партията залагат на съвсем различен поглед към проблемите и предлагат решения за тях. Сред предлаганите политики e създаването на Министерство за българите в чужбина, което ще се грижи за сънародниците ни зад граница. От партията предлага и въвеждането на делегирани бюджети за малките населени места от минимум 10 хиляди лева. В сферата на здравеопазването основната стъпка е разбиването монопола на Националната здравно-осигурителна каса. Българските републиканци предлагат и намаляване мандата на главния прокурор от седем на пет години. Нов медиен закон, специални политики за читалищата, връщане на киното в тях, безлихвени жилищни кредити за младите семейства също са сред приоритетите на Републиканци за България.

„В програмата ни е заложено увеличаване на бюджета за образование на минимум 5% от БВП. Имаме малко нестандартна идея за създаването в малките населени места на интеруниверситетски кампуси с цел подобряване на достъпа до качествено образование. Ще предложим въвеждането на задължително средно образование на всички български граждани. Имаме най-задълбочената програма в сектор земеделие от всички формации, които се явяват на тези избори. Всичките ни секторни политики са стъпили върху нашето мото – за държава с правила”, заключи Петя Станева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X